57 dager. 08.11.15

Nå er det ikke lenge igjen til Mija skal føde sine valper. Fra 56-57 dag er valpene levedyktige om de blir født. Mija er rolig, skifter liggestilling mye, sukker innimellom, er fortsatt sulten og drikker ofte.  Magen er nedsunket.

Valpekassen og nødvendig utstyr står klart på valperommet. Hun går ofte opp i valpekassen og snuser. Nanna kom og ville også oppi kassen, men da sa Mija fra at det burde hun bare glemme. Knurret mot Nanna, som ruslet sakte ut av rommet. Hun har nå lagt på seg 6 kg, som er innen normalen da de regner 30 % av vekt før drektighet.  

Her kan dere telle ryggrader og hoder, noen er litt vanskelig å se

Dag 50. 2 nov

I dag har Mija vært til dyrlegen og tatt røntgen av sin store mage. Så er vi heldige kommer det mellom 7-9 valper

Hun har til nå lagt på seg 4,5 kg og det er nå fremover at valpene vokser. På lørdagen kjente vi herlige bevegelser av valpene når vi la hendene inntil magen hennes. Juret har vokst og er snart klar til å ta i mot valpene. Mija selv er glad og fornøyd. Sulten er hun selv om hun får 3 måltider med Starterforet. Dyrlegen mente jeg kunne øke litt mere og det tror jeg bestemt Mija er enig i. Senere vil jo matlysten gå ned og kan oppleve at hun ikke vil ha så mye mat, derfor har vi begynt å planlegge hvilke deilige kjøttmåltider hun skal få... rå indrefilet av hjort, kokt kylling, karbonadedeig med rå eggeplomme osv.. kanskje bra hun ikke vet om det ennå :) Nanna går å passer på Mija og når de ligger i sofaen, legger Nanna hodet forsiktig på baken til Mija. Frankie byr ikke opp til lek med Mija lengre, han er rolig og snuser på puppene hennes ... mannfolk !

42 dager

Mija har forandret seg mye den siste uka. Hun er nå 6 uker i drektigheta og magen har synket ned og midjen har merkelig nok forsvunnet. Hun er frisk og rask, trenger mye kos og er sulten. Hun har gradvis gått over til starterforet og det smaker tydeligvis godt. Hun beveger seg lett i skogen ennå, men ikke det tempoet hun bruker og ha. 

 

Dette er skrevet om fosterutviklingen og hva som har skjedd denne uken og hva som skjer i uke 7

 

Uke 6
Ørelappene og øyelokkene vokser og dekker i slutten av uken øreganger og øyner. De ytre kjønnsorganene begynner å forandre seg i retning av hann og hun kjønnsorganer. I begynnelsen av uken skilles tærne helt, og i slutten av uken vil klørne bli dannet. Værhår begynner å vokse ut av anleggene som ble dannet uken før. Tarmsystemet forlater navlestrengen og begynner seg i den endelige plasseringen i bukhulen. Hos tisper ses svak rosafarging av dievorter, og avhengig av antall valper i livmoren vil buken begynne å tilta i omfang.

 

Uke 7
I løpet av denne uken vil kroppsbehåringen vokse ut, og fargemarkeringer vil kunne ses. Labbene og tredeputene er nå ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men kan ikke overleve utenfor livmoren. Fra dette tidspunket er det vare størrelsen som forandres. Forbening i beina er nå kommet så langt at man fra dag 49 kan se fosterne på røntgenbilder. Det er nå for første gang i drektigheten mulig å se fosterbevegelser. Tispas buk vil i de fleste tilfeller være betydelig større, og melkeproduksjonen har startet. En bør begynne å fore med spesialfor til drektige tisper/valper, men ikke i store mengder. 

32 dager

 

Da er Mija inne i sin 5 uke av drektigheten. For første gang har vi sett henne kvalm, men har bare kastet opp en gang ennå. Men sulten er hun til gangs. Hun har fått eget(42 dagers. R.C) for siden løpertiden startet og skal ha det i ti dager til. Hun sover mye og vil ha masse kos.  Ellers frisk og rask. 

 

Dette er skrevet om fosterutviklingen og hva som skjer denne uken:


I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles.

I denne uken vil fosteres labber begynne å forme det som senere skal bli tredeputer og tær. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, så etter denne datoen kan ikke leppespalte lengre oppstå. Nå er den perioden som innebærer mest risiko, der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsterest, over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen. Tispen vil først nå vise tegn på drektighet med endret oppførsel, men buken har ikke enda forandet form.