Fødsel

Blokkeringsstadiet varte i 26 timer og Nanna var sliten av å ha smerter. Hun fikk seg en liten blund før pressriene startet. Ga henne litt druesukker i vann. Første valpen kom kl 23.45 og siste kl 05.30. Vi  forventet 4-5 valper men det kom altså 9. 6 hanner og 3 tisper. Litt stor forskjell på vekta som variere fra 400gr til 260gr. Men 6 stk ligger rundt 350gr.
Balder var med på fødselen da Nanna tydelig ville ha han tilstede. Han fulgte med når valpene kom men brydde seg ikke, kun luktet litt på de. Han var nok der for støtte til Nanna. Nå ligger han med hode over dørstokken og lengre vil ikke Nanna at han skal komme.
Melken er kommet og det er vill kamp om de beste stasjonene. Nanna er blitt så slank og fin. I ettertid kan jeg jo forstå at det var flere valper enn 4 stk.
 Alle valpene er brune og hvite , og jeg tror 4 av hannhundene også er tan.
Her kommer liste over valper etter de er veid.

Tispevalp 1-Aurora.340 gr
Hannvalp 2 Bruno. 400 gr ( Tan)
Hannvalp 3 Cello. 400 gr (Tan)
Tispevalp 4 Donna. 370 gr
Hannvalp 5 Edvart. 260 gr (Tan)
Hannvalp 6 Frankie. 360 gr( tan)
Hannvalp 7 Gordon. 340 gr
Hannvalp 8 Herkules 345 gr
Tispevalp 9 Ine. 290 gr 

63 dager 17 juli

I går kl 19.00 startet Nanna med pesing, var urolig, gravde og  temp var nede i 36.1. De sier at blokkingstadiet kan vare fra 4 - 12 timer ( unntaksvis fra 2 t til 1 1/2 døgn) Hun tilhører nok det siste. Hun har holdt på i snart 18 timer nå. Vi har ikke sovet et sekund i natt. Hun er preget av smerter og er veldig urolig. Temperaturen nå er 37.3 og har ikke steget til normalt nivå ennå.
Vi fikk besøk av min far i dag tidlig da jeg sto i tlf med Vanja ( kennel Winton) Han slapp hundene ut og Nanna forsvant under skogskjegget. Ikke viste han at Nanna hadde laget seg en fødeseng der. Nå ligger hun i valpekassa og jeg tror faktisk hun slapper litt av. Kanskje jeg skal benytte anledningen til å sove litt.
Kommer med mere info når ting skjer.

62 dager 16 juli

Nå har jeg fått flere klager på at det er lite bevegelse på hjemmesida. Men en ting er sikkert ... det er hvertfall bevegelse i magen til Nanna 😎
Lite har skjedd siden sist. Nanna er så god og snill og vil kose mye. Temp i dag var 36.1 og nå kl 13 var den steget til 37. Slik har jo temperaturen vært i flere dager nå. Nanna sover, døser, sukker og ut å tisser... slik går no dagan. Vi går små turer ut, men hun vil fort hjem igjen. Jeg har lest to bøker pluss genetikk, avl og oppdrett og Obstetrikk boka til Astrid Indrebø flere ganger. Løser kryssord og sudoku. Kanskje lydbok neste ? Tar gjerne i mot forslag til tidtrøyte 😉

60 dager

Her har det ikke skjedd så mye siden helga. Temperaturen har ligget jevnt på 37.6 siden i går morgen. Magen er sunket ned og det er klart mye lettere for henne å puste. Hun er blid og fornøyd, men ville ikke ha frokost i dag. Hun har funnet en plass i hagen, under en stor Skogskjegg som hun selv tror hun skal føde. Der har hun gravd  en ordentlig fødeseng. Hun er litt frustrert over at hun ikke klarer å vaske seg bak, hun prøver men magen er i veien. Her tar vi livet med ro

Full avslapning. Vet ikke hvem som har mest beroligende effekt på hvem ?

58 dager

Tempraturen har hoppet opp og ned de siste dagene. Lavest på 36.1 sent i går kveld. Nanna er fortsatt i fin form. Hun er veldig kontaktsøkende og har litt problemer med å finne riktig sovestilling. De små turene vi går for dag, har et veldig sakte tempo.

8 uker 10 juli- 09

56 dager drektig i dag, og melken har kommet. Det er mye bevegelser i magen og det er lett å kjenne forskjell på hva som er hode og kropp. Startet med å ta tempratur på henne i går, og den var på 37,6 mens i dag har den gått ned til 36,7. Hun har fått badet og stelt seg. Valperommet er rundtvasket og nødvendig utstyr på plass. Nanna er fortsatt blid og fornøyd, men stønner endel når kynnere kommer. Tydelig litt ubehagelig. Hun følger mere etter meg i dag. Vi tok en lang ettermiddags hvil, mest for å nyte at ferien har startet og at den drektig ville sove. God var følelsen av små spark fra valpene. Nå skal vi roe helt ned å nyte tiden før valpingen begynner.
Valpene skal etter boken nå være ca 14,5 cm .
Hun har nå lagt på seg 5,2 kg og er ikke sulten.

7 uker 3 juli-09

49 dager har gått siden vi var hos Apollo på Grong. Nanna har lagt på seg 4,5 kg og begynner å bli stor og tung i magen. I dag har vi vært hos dyrlegen for å ta en helsesjekk samt Rtg. Hun ble erklært frisk og sunn. Rtg av magen  var vanskelig å tyde da rtgutstyret ikke var av beste kvalitet. Trodde først det var for dårlig kalkdannelse på fostrene, men Nanna sine ribben var også diffuse. Vi kunne se 4 ryggsøyler og fire hoder, og en antydning til et par ryggsøyler til. Men det er ikke noe sikkert. Poenget med å ta rtg nå var å få stadfestet antallet i forhold til fødselen. Man har jo hørt at foster har blitt liggende igjen og veene avsluttet. Vi blir nok litt roligere og kaldere om det blir flere fødsler i årene som kommer. 🤩
Fostrene er nå ca 107mm, pigmentflekkene har kommet til syne og begynnende vekst av kroppshår. Kroppen er nå proposjonert.
Nanna tar livet med ro, vil kose og sover mere nå. I går var vi med Jonas(sønn i huset) på laksefiske i Driva. Nanna bruker jo synet mye mere enn Balder, og stor spenning ble det når laksen hoppet høyt opp i luften. Hun sto stiv og kikket utover elven mens hun pistret som en fugl. Slik ble hun stående lenge og hadde ikke lyst til å dra hjem.

Bildet tatt av Nanna 1 juli i Litjdalen

6 uker 26 juni

Nanna har nå vært drektig i 42 dager, og har begynt å fylle opp i svangen. Magen vises godt, og hun er like sprek som før. I morgen starter hun med gradvis overgang til valpeforet Starter. Hun er sulten og får tre måltider for dag. Hun stønner mere på kveldene og forandrer liggestilling ofte. Valpekassen er klar, og både Balder og Nanna er innom rommet for å sjekke den nye sengen. Hun har begynt å grave i hundesengen og flytter på madrasser og tepper.
I dag er det 30 grader i skyggen og hun har allerede vært ute å svømt i en stor dam ved siden av elven. Det blir ikke noen tur i denne varmen, får heller ta flere svømmeturer.
Fostrene skal nå være 70 mm lange. Utvikling av klør på alle tærne har skjedd og kalsifisering av tannanlegg skjer i disse dager.

Nanna storkoste seg i sjøen i dag. 27 juni

5 uker

19.06.09
I dag er Nanna 35 dager drektig, altså 5 uker. Fostrene har nå blitt 35mm lange. Øyelokkene utvikles slik at øyene er tilnærmet lukket og det er nå mulig å se forstrets kjønn.
Også denne uken har Nanna vært morgenkvalm og ikke spist mat om morgenen. Men i dag tidlig slo hun til å spiste opp all maten sin. Hun virker lite preget av å være drektig, om man ser bort fra økt trøtthet og krever mere oppmerksomhet.
Når man kjenner på magen hennes, er det lett å kjenne fosterblærene.
I helga får vi besøk av oppdretteren ti Nanna fra Sverige. Elvy og Staffan Eurenius fra Backa Tinkerbell. Vi gleder oss til å møte de igjen. Har ikke sett dem siden Vikingeskipet i 2007.

4 uker

12.06.09
I dag har Nanna vært drektig i 4 uker. Første 2 ukene etter parring var hun så sulten at hun spiste maten til Balder også. Hun som alltid venter med å spise til Balder er ferdig. Dermed måtte jeg skille hundene ved foring. Nanna har gått på 42 dagers foret til Royal Canin siden første dag av løpertiden. Da hun begynte på 3 uke spiste hun ikke foret, men spiste gress i stedet. Hun gikk å beitet som en annen ku i hagen. Kveldsmaten gikk ned heldigvis. Denne uken bærer hun fortsatt preg over å være kvalm. Spiser ikke mat om morgenen, hun prøver å ta en forbit men den ramler ut igjen fra munnen. Her er vi fortsatt kvalm.
Hun har lagt på seg ca 1.5 kg og brystvortene strutter. Hun krever mye kos og sover mye.  Hun har alltid laget koselyder, men nå er det enormt mange gode lyder som kommer. Hun er like sprek som før.

Bilde tatt ute i vinden 10 juni